Catering na konferencję – o czym warto pamiętać?

Catering na konferencję – o czym warto pamiętać?

2 września 2019

Stajesz na czele grupy osób, która jest odpowiedzialna za zorganizowanie konferencji? Tobie przypadło w udziale postaranie się o smaczne i różnorodne jedzenie? Catering to jedna z najpopularniejszych i najbardziej sprawdzających się opcji. Sprawdź, o czym warto pamiętać.

Dokładna analiza eventu

Zanim zaczniesz kompletować menu, odpowiedz sobie na podstawowe pytania, które pomogą Ci dobrze zaplanować kolejne kroki.

Określ lokalizację. Dzięki niej przekonasz się, jakimi możliwościami dysponujesz. Jeśli konferencja odbywa się w jednej z auli uniwersytetów, zorientuj się, czy nie mógłbyś poprosić o dodatkową salę, gdzie zostanie wystawione jedzenie. Jeśli miejscem spotkania ma być sala konferencyjna w hotelu lub restauracji, warto zorientować się, czy będzie możliwość zorganizowania cateringu przez tamtejszych restauratorów.

Bardzo ważne – musisz dowiedzieć się, ilu osobom trzeba będzie zagwarantować pożywienie. Zazwyczaj lepiej jest zamówić o kilka „talerzy” więcej. Jednak unikajmy sytuacji, w której nasze zamówienie wykracza poza realne możliwości konsumpcyjne zaproszonych gości. W przeciwnym razie zostaniemy z wielką ilością zmarnowanego jedzenia.

Jeśli jesteśmy już przy menu – poznaj profil żywieniowy swoich gości. Zgromadź informacje na temat alergii, a także dowiedz się, czy nie preferują oni diety wegetariańskiej bądź wegańskiej.

Wygoda to priorytet! Stoły cateringowe i krzesła powinny być rozmieszczone według modelu, który zagwarantuje gościom swobodne poruszanie się i bezproblemowy dostęp do specjałów.

Przygotuj się na spotkanie z podwykonawcą

Jeśli już ustaliłeś, ile osób będzie na konferencji, a także, w którym miejscu będzie się ona odbywać, to nadszedł czas na spotkanie z wybraną firmą. Razem z osobą odpowiedzialna ustal, liczbę posiłków, a także czas ich podawania. Podczas rozmów z podwykonawcami pamiętaj, by zadać te pytania:

  • Iloma osobami do obsługi dysponują?
  • Czy mają własny sprzęt, który pomoże utrzymać potrawy w odpowiedniej temperaturze?
  • Czy gwarantują oprawę estetyczną?
Autor

Milsystem

Zostaw komentarz

Newsletter

Polecamy również