Jesień 2017 – czas przygotowania do bankietów firmowych

Jesień 2017 – czas przygotowania do bankietów firmowych

16 listopada 2017

Jeśli jesteś szefem firmy, na pewno już myślałeś o przyjęciu z okazji świąt Bożego Narodzenia, Nowego Roku lub nawet Andrzejek. W ciągu roku pracownicy często mają niewiele możliwości, by porozmawiać na prywatne tematy, poznać się i zintegrować. Bankiet to także świetna okazja, by podziękować pracownikom za ich dotychczasową pracę i pochwalić się osiągnięciami firmy. Takie wydarzenia podniosą morale pracowników i sprawią, że chętniej będą przychodzić do swojej pracy. Dlatego tak ważne jest, by każdy bankiet firmowy był dogłębnie przemyślany. Już teraz warto zainteresować się ofertami różnych firm organizujących bankiety. O czym nie można zapomnieć dokonując wyboru jednej z nich?

Co lubią Twoi pracownicy?

Zanim zaczniesz szukać odpowiedniego miejsca, warto zapytać pracowników o to, jak lubią spędzać wolny czas. Zdarzają się grupy, które wprost uwielbiają tańczyć. To dla Ciebie sygnał, by wybrać salę, która będzie wyposażona w wysokiej jakości parkiet taneczny. Nie zapomnij, by swoich roztańczonych pracowników zapytać o rodzaj muzyki, jaki preferują. Zwróć uwagę także na ułożenie stołów bankietowych. Mniej formalne wydarzenia, jakimi są bankiety firmowe nie wymagają sztywnego ułożenia stołu (jaki jest właściwy m.in. na konferencjach). Tym bardziej, jeśli potrzebne będzie miejsce do tańca.
Dobrym rozwiązaniem będą stoły okrągłe, przy których łatwiej prowadzi się rozmowy. Warto pomyśleć także o dodatkowych atrakcjach, takich jak występy różnych grup artystycznych lub degustacja kraftowego piwa.

Estetycznie, wygodnie i smacznie

2Chociaż wiele firm specjalizuje się w organizowaniu bankietów, pamiętaj, że najlepiej ufać swoim oczom. Dokładne ustalenie wymagań będzie kluczowe, by impreza pracownicza się udała. Sala, w której się spotkacie, musi być nie tylko estetyczna (co będziesz mógł już zobaczyć, przeglądając oferty firm), ale także komfortowa. Krzesła i meble bankietowe muszą więc w pełni spełniać swoją funkcję. Wygodne krzesło tylko pozornie jest rzeczą banalną, a tak naprawdę stanowi postawę naszego komfortu.
Oczywiście nie sposób zapomnieć o rzeczy najważniejszej, czyli menu. To będzie także najtrudniejszy sprawdzian dla szefa. Ilu pracowników, tyle gustów kulinarnych. Najważniejsze więc, by menu było urozmaicone. Do dobrych manier należy także zapytanie o to, czy któryś z pracowników ma alergie na niektóre produkty lub nie toleruje laktozy, lub glutenu. Rzadko kiedy zdarza się już, by w większej grupie osób, nie było wegetarian. W menu obowiązkowo powinny więc znaleźć się potrawy bezmięsne.
Dobra organizacja bankietu przyniesie na pewno wiele korzyści dla dalszej pracy firmy. Nie warto bagatelizować tego typu wydarzeń i za ich organizację zabrać się jak za wymagający, lecz ciekawy projekt.

Autor

Zostaw komentarz

Newsletter

Polecamy również