Klucz do sukcesu każdego bankietu

3 października 2019

W poszukiwaniu genezy słowa bankiet należy się udać do języka włoskiego, skąd zapożyczono ten wyraz. Włoskie „banchetto”, czyli ławeczka to nic innego, jak miejsce spotkań i rozmów.

Bankiet natomiast określa się jako przyjęcie okolicznościowe dla dużej liczby osób. Jest przy tym wystawny i wyróżnia się dłuższym czasem trwania. Okazji do spotkań bankietowych może być mnóstwo. Przesłanką do organizacji przyjęcia może być jubileusz, targi czy też wydarzenia związane z ważną postacią.

Jednak aby wszystko przebiegło pomyślnie, a bankiet pozostał w głowach gości przez długi czas, potrzeba spełnić kilka jakże ważnych warunków. Kluczem do sukcesu każdego bankietu jest odpowiednie przygotowanie sali. Od zapewnienia odpowiednich krzeseł bankietowych po gwarancję wystarczającej powierzchni do tańca.

Co przygotować?

Aby odpowiednio wyposażyć salę na przybycie gości, personel hotelu musi przyszykować wszystko od zera, co często jest niezwykle żmudnym procesem i trwa wiele godzin. Rozłożenie mebli bankietowych, obrusów, a następnie wysokiej klasy zastawy stołowej oraz wszelkich dodatków to czas poświęcony, aby późniejsi goście jak najbardziej komfortowo mogli spędzić czas na wieczornym bankiecie.

To także prawdziwa gratka dla zaprawionego w bojach menadżera, który musi pamiętać o wszystkich szczegółach związanych z organizacją tego typu przedsięwzięcia. Dobry menadżer potrafi fachowo zarządzać swoim zespołem i należycie dzieli zadania pomiędzy osobami. Doskonale zna swoich ludzi i wie kogo i gdzie przydzielić, aby włożona praca okazała się jak najbardziej efektywna. Potrafi dopiąć wszystko na ostatni guzik.

Bankiet to także posiłki

Na doskonałe przyjęcie składa się również catering. Coraz częstszą praktyką jest degustacja proponowanego menu przed ostateczną decyzją o wyborze miejsca bankietu. Pozwala to zaoszczędzić wielu nieprzyjemnych sytuacji podczas samej imprezy.

Biorąc pod uwagę liczbę osób, a przekracza ona często 200 miejsc,  przygotowanie odpowiedniego cateringu jest nie lada wyzwaniem dla szefa kuchni. Doskonałe wyczucie czasu , jak również odpowiednia logistyka proponowanych działań składają się na wspólny sukces i zadowolenie gości.

Oprócz jedzenia i napojów należy przygotować też parkiet taneczny oraz zadbać o oprawę muzyczną dobraną do obecnego towarzystwa. Ulotne dźwięki muzyki dostosowanej do oczekiwań gości zadowolą nawet tych najbardziej wymagających, natomiast samo wydarzenie przejdzie do historii jako skrojone na wymiar.

Autor
Milsystem

Zostaw komentarz

Newsletter

Polecamy również