Wigilia 2017 – wybieram restaurację!

Wigilia 2017 – wybieram restaurację!

15 grudnia 2017

Święta Bożego Narodzenia w wielu polskich rodzinach kojarzą się ze… stresem! Robienie zakupów, pichcenie, sprzątanie, pakowanie prezentów… Pośpiech, irytacja i stres skutecznie prowadzą do tego, by zamiast magii świąt zapanowała magia zdenerwowania. Dlatego coraz powszechniejszą praktyką są rodzinne wyjazdy do miejsc, w których to inni za nas przygotują święta. Takie osoby chcą zapomnieć o sprzątaniu, a zamiast przygotowywać w pocie czoła tradycyjne wigilijne potrawy, wolą zostać obsłużeni przez wytrawnych kucharzy i eleganckich kelnerów. Zamiast stresu wybierają radość spędzania czasu z najbliższymi. A chyba o to właśnie w Świętach chodzi.
Właściciele restauracji hotelowych powinni czuć się wyróżnieni, że to właśnie w ich lokalach goście chcą spędzić ten niezwykle ważny w naszej kulturze czas w roku. W jaki sposób przygotować lokal do Wigilii?
2

 Atmosfera jak w domu? Lepsza!

W dniu Wigilii sale bankietowe i restauracyjne powinny wyglądać nienagannie. To wystrój sali w głównej mierze będzie budował nastrój wieczoru. W tym dniu zaleca się raczej klasyczne rozwiązania dekoracyjne. Biały obrus pokrywający stoły bankietowe, na których ciepłym blaskiem odbijają się świece. Do tego czerwone gwiazdy betlejemskie i światełka. Na sali obowiązkowo powinna znaleźć się rozłożysta choinka oraz podest sceniczny – w dobrym tonie jest złożenie świątecznych życzeń przez właścicieli hotelu lub restauracji.
3
Aby naszym gościom zapewnić rodzinny klimat, powinniśmy wprowadzić nieco intymną atmosferę do naszej sali. Możemy to uzyskać dzięki ściankom i ruchomym przegrodom. Jeśli zajdzie taka potrzeba, rodziny powinny mieć przestrzeń wyłącznie dla siebie.

Kuchnia – tradycja i awangarda

Oczywiście Święta Bożego Narodzenia nie mogą obyć się bez barszczu, karpia i klusek z makiem. Dobry restaurator powinien jednak wiedzieć, że nie każdy lubi tego rodzaju jedzenie, a tradycja coraz częściej traktowana jest w sposób symboliczny. Potrawy, które od lat goszczą tego dnia na polskich stołach, oczywiście powinny znaleźć się w menu, jednak warto pomyśleć o alternatywach i potrawach z różnych stron świata.
noname
Dla dobrego restauratora przygotowanie Wigilii będzie wyzwaniem, którego chętnie się podejmie. Jeśli goście dobrze ocenią wystrój, muzykę i jedzenie, wówczas z pewnością polecą restaurację swoim znajomym. Święta poza domem mogą być wspaniałą odskocznią dla całej rodziny. Czasem, który wykorzystają na wzmocnienie więzi, a nie bezsensowną gonitwę za idealnymi świętami.

Autor

milsystem

Zostaw komentarz

Newsletter

Polecamy również