Już od dawna hotele przestały być wyłącznie przestrzenią, gdzie można zanocować. To miejsca, w których goście spędzają sporą część czasu. Jednak, by przestrzeń hotelu przyciągała zainteresowanych i zapadała im w pamięć jako miejsce otwarte, przyjazne, nowoczesne i funkcjonalne, hotelarze powinni nadążać za bieżącymi trendami i tworzyć oferty, które na nie odpowiadają. Dzisiejszy artykuł to próba wyznaczenia kilku punktów, które już teraz rewolucjonizują oblicze hoteli. Zapraszamy do lektury.
Goście hotelowi coraz baczniej przyglądają się temu, co pojawia się na ich talerzach. Nie chodzi tylko o to, by było smaczne i estetycznie podane, ale by spełniało wymagania racjonalnej i odpowiednio zbilansowanej kuchni. W ostatniej dekadzie pojawiło się coraz więcej osób, które ograniczają bądź też zrezygnowali całkowicie z mięsnej diety i produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, by nie tracić w ich oczach i nie skazywać ich na dodatki – frytki i surówkę, należy stworzyć menu, które będzie przewidywało lunche, śniadania, obiady i kolacje roślinne w różnych wariantach. W przeciwnym wypadku goście poczują się zaniedbani, co z pewnością przełoży się na negatywne opinie.
W kuchni ekologicznej liczy się także sam proces przygotowania posiłków, a także kwestia tego, skąd pochodzą. Świadomość klientów hoteli w tym względzie stale rośnie. Nie jest to moda, jakby niektórzy chcieli o tym myśleć, ale racjonalne podejście do tematu. Klienci woleliby, gdyby produkty, jak na przykład jaja nie pochodziły z chodu klatkowego, a w kuchni panowała zasada „zero waste”, czyli maksymalnego wykorzystania potencjału pożywienia bez niepotrzebnego wyrzucania.
Ciekawą usługą jest możliwość zorganizowania dla gości warsztatów kulinarnych. W dzisiejszych czasach interakcja z klientem jest na wagę złota.
Dzisiejszy klient hotelu ceni sobie indywidualne podejście. Skala personifikowania kontaktu przekłada się w znacznym stopniu na sposób odbioru hotelu. Nadal ważne są takie kwestie, jak spójna i piękna aranżacja wnętrza, wygodne meble hotelowe i komfortowe łóżka, ale w parze z tym powinien iść cel personalizowania doświadczeń gości. Pozytywne wrażenie możemy zrobić już na samym wejściu podczas rejestracji. Chodzi o drobiazgi jak pilnowanie tego, by miło powitać i pożegnać gościa, dbanie o dobrą prezencję pracowników i ich zdolność do prowadzenia przyjemnych small talków, jak i znajomość lokalnej miejscowości, możliwość zaproponowania ciekawych miejsc do zwiedzania.
Coraz więcej osób wykonuje pracę zdalnie. Specyfika nowych zawodów pozwala na działanie poza budynkiem firmy. Graficy, copywriterzy, informatycy i inni freelancerzy chcą oddzielić czas prywatny i czas pracy, a przebywanie stale w jednym miejscu w tym nie pomaga. Dlatego coraz popularniejsze jest tworzenie w biurowcach i hotelach specjalnych przestrzeni „coworking space”, które pozwalają ludziom z różnych branż zyskanie wygodnej przestrzeni roboczej. Hotelarze często oferują swoim gościom w takich wypadkach całodzienne otwarte usługi gastronomiczne.