O jakości i popularności restauracji przesądzają serwowane dania, to fakt. Ale każdy z nas dobrze wie, że duże znaczenie ma też wygląd zarówno potraw jak i samej restauracji. W gruncie rzeczy istotnych jest naprawdę wiele detali, które tworzą spójną całość i wprawiają gości w zachwyt.
W pierwszej kolejności należy określić, jaki charakter ma mieć nasza restauracja i komu jest dedykowana. W końcu zupełnie coś innego przypadnie do gustu studentom, a inaczej trzeba się przygotować na goszczenie eleganckich biznesmenów czy organizację wesel. Nie mając doświadczenia w aranżacji, tym bardziej tak nietypowych przestrzeni, jak restauracja, najlepszym rozwiązaniem jest zatrudnienie architekta wnętrz. Na co powinniśmy zwrócić uwagę, to jego portfolio. Pamiętajmy, że nie każdy projektant, przygotowujący doskonałe wnętrza mieszkalne, równie dobrze poradzi sobie z projektem restauracji.
Dla gości niewątpliwie ważny jest komfort. Wygodne, ergonomiczne siedziska i stoły – nie sposób się bez tego obejść. No chyba, że mowa o stołach koktajlowych, ale to dobre rozwiązanie na bankiety, do klubów czy barów z fast foodami. Jeśli chcesz mieć lokal z klasą, lepszym rozwiązaniem będą wygodne krzesła z oparciem i odpowiedniej wysokości stoły. Ważne jest ponadto samo ustawienie mebli i zagospodarowanie całej przestrzeni. Postaw na dużą przestrzeń i stosowne odległości między stolikami, by każdy gość czuł się swobodnie i nie musiał się przeciskać między stolikami.
Pod lupę weź także istniejące już lub planowane akcesoria i dodatki. W tej kwestii kieruj się zasadą „im mniej, tym lepiej”, bo pstrokacizna nie jest tu mile widziana. Sęk również w tym, by dobierać wszystko tak, by pasowało do klimatu restauracji. Przecież nie wszystko, co wygląda dobrze w konkurencyjnym lokalu, będzie równie dobrze prezentowało się w Twoim. Nawet jeśli dwie ulice dalej blaty są zupełnie puste i wygląda to pięknie, nie oznacza to, że u Ciebie lepiej nie sprawdzą obrusy na stołach. Przede wszystkim postaw na oryginalność i nietuzinkowe pomysły. To właśnie tędy droga do sukcesu.