Od czego zacząć założenie firmy cateringowej?

Od czego zacząć założenie firmy cateringowej?

28 maja 2018

Marzysz o tym, by otworzyć własny biznes z cateringiem? Wybrałeś bardzo dobry moment! Aktualnie w Polsce zapotrzebowanie na usługi cateringowe jest bardzo duże. Catering do niedawna towarzyszył organizacji wesel i innego typu imprez. Dziś jednak na stałe wszedł także do przedszkoli, szkół oraz firm. Rynek jest więc zróżnicowany, a miejsca dla nowych graczy jest wciąż bardzo dużo. Tylko… od czego zacząć swój biznes?

Catering ma wiele znaczeń

2
Najważniejszym zadaniem na początek będzie określenie profilu Twojej działalności. Jak wspomnieliśmy wcześniej, usługi cateringowe bardzo się rozszerzyły. Istotny jest więc wybór przedmiotu działalności: czy zdecydujesz się na drobny catering (sprzedaż kanapek, mniejszych dań), czy też obsługę wesel i dużych imprez? Coraz modniejszym trendem są także usługi cateringowe zorientowane na zdrową żywność – produkty eko, fit, z określoną ilością kalorii, wegetariańskie, wegańskie – z pewnością taka oferta będzie cieszyła się dużą popularnością, zwłaszcza w większych miastach.

Siedziba główna – lokalizację wybieraj pod kątem funkcjonalności

Kiedy już sprecyzujesz poprzez analizę rynku, na jaką usługę jest największe zainteresowanie w Twoim mieście, kolejnym krokiem będzie wybór siedziby firmy. Pamiętaj, że praca w gastronomii wymaga ścisłego przestrzegania warunków sanitarnych określonych przez Sanepid.

Twój zespół, Twój sukces

3
To zgrany, doświadczony i zdolny zespół pracowników zapewni Ci sukces. Wykwalifikowany personel to nie osoby, które lubisz, ale takie, które posiadają przede wszystkim określone umiejętności. Do prowadzenia firmy cateringowej będziesz potrzebował nie tylko kucharzy oraz pomocy kuchennej, ale także osób zajmujących się transportem produktów oraz dowozem gotowych dań do klientów. Nie mniej istotni będą pracownicy zajmujące się promocją i marketingiem.

Wyposażenie – tu liczy się jakość

4
W końcu przyszedł czas na zakup wyposażenia. W siedzibie firmy musi znaleźć się wysokiej jakości sprzęt AGD, w tym zwłaszcza kuchenki, lodówki, miksery, roboty kuchenne, frytkownice, blendery i inne niezbędne urządzenia, dzięki którym przygotujesz wszystkie oferowane przez firmę produkty. Sprzęt to jednak nie wszystko. Nie zapomnij o wszystkich niezbędnych meblach cateringowych, takich jak krzesła cateringowe i stoły cateringowe. W kontekście mebli warto pomyśleć o poszerzeniu oferty firmy o możliwość wynajmu ich przez klientów. Zapotrzebowanie na tego typu usługi jest duże, zwłaszcza jeśli zajmować się będziesz obsługą większych wydarzeń.

Spraw, by o Tobie mówili

Nawet najlepszej jakości sprzęt i najbardziej wykwalifikowani pracownicy nie zagwarantują Ci sukcesu bez odpowiednich działań marketingowo-promocyjnych. Atrakcyjna strona internetowa, spójna komunikacja z klientami za pośrednictwem portali społecznościowych, atrakcyjne pakiety dla stałych klientów – wszystkie te działania sprawią, że Twoja firma stanie się widoczna.

Autor

Zostaw komentarz

Newsletter

Polecamy również