Czas radosnego karnawału trwa. Wszyscy lubimy ten czas, kiedy zimowe temperatury przestają nam być straszne, bo do głosu dochodzą zabawy noworoczne. Wiele restauracji, firm cateringowych i właścicieli sal stanie przed wyzwaniem udekorowania stołu bankietowego. W dzisiejszym artykule podpowiemy, od czego zacząć.
To pierwszy krok, który musisz poczynić, by Twoja aranżacja wyglądała dobrze. Natłok zbyt wielu intensywnych kolorów może rozpraszać i wydać się zaproszonym gościom w złym guście. Klasyką jest łączenie srebra i szarości – kolorów dominujących w okresie zimowym. To zawsze dobra praktyka. Coraz częściej wybiera się także odcienie złota, a także energetycznej czerwieni i ponadczasowej czerni.
Podstawą aranżacyjną każdego stołu będzie oczywiście obrus. Jednak czy na pewno wyłącznie obrus? Doskonałym pomysłem jest także sięgnięcie po bieżnik lub serwetę. Dla tych, którzy lubią wiele kolorów i wzorów, proponujemy wykorzystanie materiałów z zimowymi akcentami – wyszywanymi gałązkami świerku, gwiazdkami lub śnieżynkami. Minimaliści wybiorą gładki materiał. Jednak w tym miejscu można pomyśleć o kolorze. Biały to absolutna tradycja, jednakże wyraźne kolory jak na przykład czerwień i zieleń będą wspaniale podkreślać profil zastawy.
Chcesz, by stół nie tylko ładnie wyglądał, ale też pięknie pachniał? Postaraj się o naturalne akcenty. Przygotuj maleńkie wiązanki, które przepleciesz aksamitną tasiemką. Wystarczy kilka gałązek świerku i laska cynamonu, by cała sala stała się miejscem o niepowtarzalnym klimacie.
W karnawale nie można zapomnieć o owocach. Te zdrowe przekąski z pewnością przypadną wszystkim do gustu. Okrągłe jabłka i pomarańcze ułóż w równych odstępach. Skórkę niektórych pomarańczy możesz ozdobić goździkami. Dzięki temu uwolnisz cytrusowy zapach.
Wyjątkowy klimat to światło! Dajemy mu wyraz w najróżniejszej formie. Zawieszamy lampki na drzewach, drzwiach, oknach, a także na poręczy schodów. Ustawiamy na parapetach świeczniki. Dlaczego miałoby go zabraknąć na stole? Postaw na stole bankietowym świece. To one będą sercem całej aranżacji i przykują uwagę uczestników bankietu.