Praca restauratora ma wiele wyzwań. Musi nie tylko orientować się w najnowszych trendach aranżacyjnych i kulinarnych, dbać o najwyższy poziom obsługi klienta, ale także zgodnie z zasadami savoir-vivre dostosowywać przestrzeń swojego lokalu do rodzaju organizowanych przyjęć. W dzisiejszym artykule podpowiemy, jak przygotować salę restauracyjną do czterech najpopularniejszych bankietów stojących.
Lampka wina to krótkie, jednogodzinne przyjęcie, które zaczyna się zazwyczaj około godziny 12.00-13.00. Zazwyczaj ma charakter dosyć swobodny, jednak odbywa się z okazji ważnych wydarzeń, m.in. świąt, przyznania nagrody, odznaczenia, otwarcia restauracji czy podpisania ważnej umowy handlowej. W czasie tego przyjęcia obowiązkiem gospodarza jest witanie wchodzących gości. Podczas lampki wina kelnerzy serwują małe przekąski oraz zimne napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Przyjęcie może odbyć się zarówno w pomieszczeniu zamkniętym, jak i na świeżym powietrzu.
Aperitif, podobnie jak w karcie menu, stanowi wstęp do głównego dania. W przypadku przyjęć jest to zazwyczaj bankiet zasiadany. Aperitif nierzadko stanowi także zakończenie jakiegoś wydarzenia, np. konferencji prasowej. Aperitifem nazywamy także krótkie przyjęcia po premierze spektaklu, czy koncertu. Przyjęcie to trwa nie dłużej niż 30 minut. Serwuje się na nim napoje bezalkoholowe i alkoholowe, a także oczywiście oryginalne aperitify. Na przyjęciu rozstawione są stoły koktajlowe z różnego typu drobnymi przekąskami typu finger food, paluszkami, czy orzeszkami.
Cocktail Party do eleganckie przyjęcie odbywające się w czasie godzin popołudniowych. Zazwyczaj nie trwa dłużej niż 2-3 godziny. Na przyjęcie koktajlowe goście otrzymują zaproszenie (zazwyczaj nie mają obowiązku poinformować gospodarza, czy przybędą). Zgodnie z zasadami savoir-vivre, przyjęcie koktajlowe odbywa się z okazji spotkań niższej rangi, czyli m.in. promocji firmowych produktów, powitań ważnych gości, spotkań popremierowych etc.
Na przyjęciu koktajlowym rozstawiane są eleganckie stoły koktajlowe, na których ułożone są drobne przystawki, zarówno słodkie, słone, jak i ciepłe oraz zimne. Na stołach koktajlowych ustawiane są także napoje alkoholowe oraz bezalkoholowe. Osobno ustawione są puste stoliki, na których goście odkładają puste kieliszki oraz talerzyki.
Przyjęcie bufetowe jest najbardziej uroczystą formą bankietu stojącego. Odbywa się ono z okazji uroczystych świąt narodowych lub wizyt państwowych. Powinno zacząć się wieczorem – od gości wymaga się więc eleganckiego, wieczorowego stroju. W czasie tego przyjęcia rozstawione są stoły bankietowe, na których serwowane są dania zimne, gorące oraz desery.
Ważne jest, by wszystkie serwowane dania można było zjeść wyłącznie przy pomocy widelca. Istotnym elementem przyjęcia bufetowego jest barek z wieloma rodzajami napojów alkoholowych i bezalkoholowych, a także bufet szklany – idealnie prezentujący się podczas bankietów stojących.